keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Ihana Mikkelin tori!

Jos jokin on kuulunut miu kesään monet vuodet niin Mikkelin torikahvilat - halusin sitä tai en. Kun olin pieni tyttönen, otti äiti usein mukaansa ja kesäpäivinä tavattiin äidin äitiä, siskoja perheineen ja muita tuttavattaria torikahvilla. Vaikkei se aina kesän ykköskohde pienenä ollutkaan, niin torikahviloiden herkulliset kotileivonnaiset tyynnytti kyllä pienen tytönkin kiukun. Tori on nyt kahden vuoden remontoinnin jälkeen palannut Kirkkopuistossa vietetyltä evakkoreissultaan takaisin uudelle torille. Torikahvilat tuoreine kotileivonnaisineen, virvokkeineen ja leveine hymyineen ovat palanneet takaisin!


Ihana tori. Liityimme tänään äidin kanssa toriväen puheliaaseen joukkoon ja ahdoimme itsemme torikahvilaan - miten täynnä ne kaikki olivatkaan taas! En osaisi kuvitella tekeväni samaa opiskelukaupunkini torilla, kyllä tämä on jotenkin vaan se "Mikkelin juttu"! Nautin kahvini kerman kera ja pällistelin ympärilleni tyynen onnellisena. Muovituolit raapivat torin kivetystä ihmisten siirtyessä haluamaansa pöytään, nuori kesätyöntekijä kerää tarjottimet ja tyhjät kupit sekä lautaset uusien tieltä, ihmiset hymyilevät, nauravat ja puhuvat vilkkaasti kuulumisiaan ja kokemuksiaan, joku kyselee lihalörtsyjä, mutta päätyykin omenalörtsyyn, aurinko paistaa ja iso katos suojaa sen paisteelta. Ai että! Miten siitä nyt nauttii näin kovasti, vaikkei pienenä millään olisi tahtonut äidin mukaan?

Torilla oli suuret juhlat viime viikonloppuna, ravien rinnalla. Maanantaina oli nimittäin ihka ensimmäinen toripäivä toriparkin remontin jälkeen ja väkeä riitti! Länkkäri ehti jo tiistaina kertoa, että sekä myyjät että muu toriväki on tyytyväisiä uuteen ilmeeseen ja toimivuuteen (: Torin laidalle on tullut eväspöytiä ja penkkejä ja lapsillekin on oma leikkinurkkaus! Hih. Lukijainosastolta löytyi myös historiantutkijan Pia Puntasen artikkeli Mikkelin torin eli Hallitustorin historiasta! Enpä tiennyt ennen torin sijainneen Naisvuoren ja Kirkkopuiston välillä! Mitenkä sitä itse vanhentuessaan (lue: aikuistuessaan?) kiinnostuu enemmän kotiseutujensa historiasta... Kyllähän tällaiset jutut pienenäkin kiinnosti, mutta eikö niitä sitten tullut vastaan missään? Miksei koulussa käydä Suomen historian lisäksi lähiseudun historiaa? Käytiinkö, enkä minä tuhmeliini kuunnellut? (Pois se minusta! :D )

Hih. Tähän viimeiseen kuvaan viitaten: saanko esitellä - Muikku! Tämä ihana tyylikäs rakennus pitää sisällään torin laidalle jämäkästi kuuluneen Suomi Grilli -kahvion, R-kioskin, yhden toriparkin sisäänkäynneistä ja vierestä löytyy taksiparkit. Rakennuksen katto on muikun muotoinen ^-^

2 kommenttia:

  1. Sattumalta eksyin blogiisi ja aion jatkossakin mielenkiinnolla seurailla mitä täältä löytyy. :)

    Mikkelin Tori näyttää nyt kyllä hyvältä, tunnelma kohdillaan sanoisin.

    VastaaPoista
  2. Ihana uusi lukija! Tervetullut olet seuraamaan ja vaikka jotain vinkkaamaankin ;)

    VastaaPoista