maanantai 18. heinäkuuta 2011

Ihana Retretti!

Tänään hyppäsin tädin, ystävättärensä sekä äitini matkaan kohti Punkaharjua ja taidekeskus Retrettiä. En muista siellä ennen käyneeni, vaikka äitini hetken toista väittikin, sillä viime kesien taidenautinnot on tarjonnut lähempänä Mäntyharjulla sijaitseva Salmela (toivottavasti ehdin sinne tänäkin kesänä, ihana paikka!). Mikkelin suunnalta ajettaessa tuntuivat opasteet Punkaharjulle olevan hieman epäselvät. En osaa omaa mielipidettäni antaa, koska keskityin spektraaliteorian opiskeluun kuskin takana... Perille kuitenkin päästiin ongelmitta ja heti ensimmäisenä maistui kahvit sinisen Retretti-rakennuksen kahviossa. Liput taskuun ja menoksi siis!

Täällä ei muuten sitten saa kuvata! Kovin moni pokkarikamera ei alas luolastoon laskeudettua näyttelyn hämäryydessä kovin kummoisia kuvia otakaan. Aivan - luolasto! Tämä oli minulle yllätys (tähän aamuun asti, kun täti kehoitti ottamaan pitkähihaisen), mutta eihän tämä ole lainkaan hullumpi idea. Liikuntarajoitteisten taide-elämystä tämä voi kiristää, mutta onpahan tunnelma omanlaisensa. Sain katsoa tarkkaan, mihinkä korkokenkäni laskin, ja kokenut seurani huomasi sanoa, ettei luolastonäyttely ole ennen ollut näin pimeä, mitä tänä vuonna. Tämä sopi kyllä Matti Kalkamon ja Heli Ryhäsen "Suruparvi ja suursyömäri"-näyttelyyn, jonka koin rajuhkona, hetkittäin jopa epämiellyttäviä tunteita herättävänä. Taiteen kuuluu kuitenkin herättää tunteita!

Ylöspäin noustessa teematkin näyttelyillä lempenivät, ja huomasin jääväni seurueestani taakse tutkiessani lumoutuneena valokuva-teoksia Marja Pirilän ja Petri Nuutisen "Ajan, valon ja tilan kerrostumia"-näyttelyssä. Vaikka sainkin toiset kiinni, menetin kosketuksen Retretin päänäyttelyssä, "Taiteilijapareja". Nimensä mukaan näyttely esitteli mielenkiintoisia pariskuntia, joista molemmat olivat taiteilijoita, pääosin kuvataiteilijoita, mutta myös eräs Juhani Aho oli sinne vaimonsa kanssa eksynyt (: Nautin erityisesti 1800-luvun (lopun) teoksista, mutta myös tietenkin Tove Janssonin Muumi-piiroksista, muista tussauksista ja lempeistä öljytöistä - luulen että sydämeni huokasi (mitä ihmettä miä selitän?!)

Lapsuudestani olen "lukenut" Aku Ankkoja enemmän tai vähemmän tekstiä ymmärtäen, joten Carl Barksin alkuperäistöitä ihaillessa meni tovi siinäkin...


Sisältä sinisestä rakennuksesta löytyi vielä yksi ihana pieni näyttely, "Grafiikkapaja", josta ensimmäisenä tunnisti tietysti Miina Äkkijyrkän työt Marimekon tutun hiehon kautta. Olisin mielelläni tahtonut viipyä tässä näyttelyssä pitempään, mutta minua jo odotettiin kovasti! En silti malttanut olla viettämättä hetkeä Retretin kaupassa, josta mukaan tarttui Toven grafiikalla varustettu Muumi-magneetti (höhö), kaksi korttia sekä Kirsi Neuvosen kaksi korttia! Ihania! Kirsillä oli muuten ihania teoksia myös tässä näyttelyssä ja tasavertaisuuden vuoksi mainitsen muutkin taiteilijat sieltä: Annu Vertanen, Juho Karjalainen, Teija-Tuulia Ahola, Tiina Kivinen, Taru Innanen, Outi Heiskanen, Hannamari Matikainen, Kaisu Sirviö, Emmi Vuorinen (hihi <3 ), Janne Laine ja Pentti Sammallahti. Niin, kiltisti.

Nälkäisten taiteenharrastajien matka jatkui Savonlinnaan ja siellä seurueelleni ennestään tuttuun panimoravintola Huvilaan. Ei meistä kukaan mitään panimotuotteita nauttinut, mutta sitäkin enemmän nautimme lounaastamme - karitsaa ja siikaa! Nams! Erityisesti juurespyreet ja kauniit keraamiset lautaset miellyttivät (: Leipänsä tulee paikalliselta leipomolta, mutten harmikseni muista nimeään.. Mukava kuitenkin kuulla tämä!

Aurinkoinen ja helteinen Savonlinna tarjosi pieniä sisustuspuoteja ja minut yllättäneen, erittäin käsityöpainotteisen toritarjonnan! Muistan sen olleen samanlainen vuosien takaa, mutta silti yllätti! Savonlinna on minulle ollut pienenä kaukainen matkakohde, joka on kiltisti takapenkillä istuneen tyttösen palkinnut jäätelöllä, hyvällä ruualla ja aina kauniina mieltämälläni rantapuistolla Olavin Linnan vierellä. Vaikka visiittimme ei tällä kertaa sinne asti yltänyt ja muutenkin jäi lyhyeen, tuntui Savonlinna edelleen kauniilta järvenrantakaupungilta <3

Pee äs: Juvan abc tarjosi mukaan kaksi kaunista ja hyvinvoivaa Laventeli-puskaa. Äitini väitti, ettei Mikkelistä moisia ole löytänyt ja että Juvan abc on aina tarjonnut hyvinvoivia rehuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti